Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους παραγωγούς και τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στην Ελλάδα για την αγορά υψηλής ποιότητας ξυλοκάρβουνου.
Τι είναι το έμμεσο ψήσιμο; Να προτιμήσουμε μαρινάδα ή καρύκευμα; Ποιές είναι οι σωστές θερμοκρασίες για κάθε τύπο κρέατος; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ψήνουμε ψάρι; .
Είτε ψήνετε στα κάρβουνα, είτε στο γκάζι, αυτό που καθορίζει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ο τύπος ψησταριάς, όσο η σωστή τεχνική ψησίματος. Ούτως ή άλλως, κάθε τύπος ψησταριάς έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αδυναμίες.
Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές μας, λύστε τις απορίες σας και δοκιμάστε νέες τεχνικές και ιδέες στο ψήσιμό σας. Θα βοηθήσει να χωρίσετε αυτά που πρέπει να γνωρίζετε σε τρία μέρη: α) η κατάλληλη προετοιμασία του τροφίμου που θα ψήσετε, όπως το άλειμμα με καρύκευμα ή με μαρινάδα β) η προετοιμασία της ψησταριάς και η επιλογή της τεχνικής που θα χρησιμοποιήσετε στο ψήσιμο και γ) οι ειδικές συμβουλές για κάθε τύπο φαγητού, και κυρίως σχετικά με την ένταση της φωτιάς και το χρόνο ψησίματος.
Είτε αρέσκεστε στα φρούτα ή στα λαχανικά, στα πουλερικά ή στο χοιρινό, στο κρέας ή στα θαλασσινά -ή είτε σε όλα!- , σίγουρα θα χρειαστείτε λίγο καλό γούστο και περισσότερη σωστή τεχνική για να πετύχετε το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα.
Το καρύκευμα ή μπαχαρικό αποσκοπεί στο να δώσει γεύση, άρωμα ή και χρώμα στο φαγητό. Πολλές φορές είναι μαύρο πιπέρι, ρίγανη, αφυδατωμένο ή φρέσκο σκόρδο κ.α. Τροφές που δέχονται καρύκευση είναι όλα τα κρέατα, αλλά και τα λαχανικά. Κάθε εθνική κουζίνα έχει τα δικά της καρυκεύματα που την αντιπροσωπεύουν. Τα διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα δεν έχουν μόνο γευστική αξία αλλά είναι και πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, με πολλές αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα διάφορα καρυκεύματα προσδίδουν γεύση σε βάθος στα αγαπημένα σας ψητά φαγητά. Είναι ιδανικά για ψάρι, χοιρινά παϊδάκια, στήθος κοτόπουλο και λαχανικά.
Η λέξη μαρινάδα προέρχεται από την λατινική λέξη marinara που σημαίνει αυτό που προέρχεται από τη θάλασσα ή αυτό που αντέχει στα μεγάλης διάρκειας θαλασσινά ταξίδια. Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι τοποθετούσαν το κρέας στη θάλασσα μέσα σε λινά τσουβάλια για να συντηρηθεί και να μαλακώσει. Τον 16ο αιώνα στην Ευρώπη συντηρούσαν το κρέας σε λάδι και χυμό ντομάτας.
Η μαρινάδα περιλαμβάνει 3 βασικά συστατικά:
Ο λόγος που γίνεται το μαρινάρισμα είναι αφενός μεν για να βελτιωθεί η γεύση του κρέατος, αφετέρου δε για να τρυφεροποιηθεί το κρέας και συγκεκριμένα στην περίπτωση του μοσχαριού. Το μαρινάρισμα δεν γίνεται σε μεταλλικό σκεύος (γιατί έχει χαμηλό ph) και η μαρινάδα δεν χρησιμοποιείται ξανά. Μπορεί βέβαια να αξιοποιηθεί, φτιάχνοντας με τα συστατικά της κάποια συνοδευτική σάλτσα.
Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται προφανώς από το πλάτος της φέτας του κρέατος. Εάν για παράδειγμα το πλάτος είναι 6 cm, η μαρινάδα θα έχει φτάσει στο κέντρο σε 12 ώρες. Αν μια μπριζόλα είναι πάχους 1,5 cm θέλει 3 ώρες. Η ποσότητα του υγρού μαριναρίσματος είναι περίπου 1 κούπα ανά κιλό κρέατος. Ο χρόνος μαριναρίσματος δεν πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια.
Επίσης, οι μαρινάδες δεν έχουν εφαρμογή μόνο στο κρέας. Μπορείτε να τις εφαρμόσετε σε λαχανικά αλλά και σε θαλασσινά. Αρκεί η παραμονή τους μέσα στη μαρινάδα για 20΄ έτσι ώστε να τους προσδώσει γεύση. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί, όταν μαρινάρετε θαλασσινά σε χυμό λεμονιού. Το λεμόνι μπορεί να τα «ψήσει», αν μείνουν στη μαρινάδα πάνω από 20’.
Εφόσον τα τρόφιμα που θα ψήσετε έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τότε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Για τη σωστή όμως προετοιμασία και το άναμμα της ψησταριάς θα πρέπει να κάνετε τα εξής:
Η βασικότερη διάκριση στην τεχνική ψησίματος έχει να κάνει με το άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο. Το άμεσο ψήσιμο είναι αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Οτιδήποτε θέλουμε να ψήνουμε, μπαίνει στη σχάρα ακριβώς πάνω από τη φωτιά και ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Είναι ιδανικό για μπριζόλες, μπιφτέκια, λαχανικά, θαλασσινά και γενικά ό,τι ψήνεται σε λιγότερο από 25 λετπά.
|
Άμεσο ψήσιμο | Έμμεσο ψήσιμο |
Θέση πρώτης ύλης | Πάνω από κάρβουνα ή φωτιά | Δίπλα από κάρβουνα ή φωτιά |
Θερμοκρασία | 260°C και πάνω | 170°C με 200°C |
Χρόνοι ψησίματος | Μέχρι 25΄ | Πάνω από 25΄ |
Τι να ψήσετε; | Κεμπάπ,λαχανικά,λουκάνικα, μπριζόλες, τόφου, λουκάνικα, μπιφτέκια, θαλασσινά | Ολκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, παιδάκια, ολόκληρο μπούτι αρνιού, χοντρά κομμάτια κρέατος |
Έξτρα γεύση | Εύκολα και γρήγορα | Προσθέστε ξύλα καπνίσματος για ξεχωριστή γεύση |
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει εφευρεθεί ο όρος barbequing για να περιγράψει το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς άμεση επαφή με τη φωτιά (κάτι δηλαδή ανάλογο με το δικό μας ψήσιμο στη γάστρα μέσα σε ξυλόφουρνο). Αυτή η μέθοδος ψησίματος έχει σαν αποτέλεσμα πεντανόστιμο, μαλακό με πλούσια γεύση κρέας. Χρειάζεται όμως αρκετό χρόνο, που κυμαίνεται από κάποιες ώρες μέχρι μια ολόκληρη μέρα. Το BBQ ενδείκνυται για μεγάλα, χοντρά κομμάτια κρέατος όπως ολόκληρος χοίρος, αρνί και γαλοπούλα είτε για τα πιο σκληρά μέρη του ζώου, όπως το κότσι, οι στηθοπλευρές και τα παιδάκια που τρυφεροποιούνται με αργό ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Σε ψησταριά υγραερίου, ανάψτε την μια πλευρά της επιφάνειας ψησίματος και τοποθετήστε το κρέας στην κρύα πλευρά της επιφάνειας. Σε ψησταριά με κάρβουνο, τοποθετήστε τα αναμμένα κάρβουνα κοντά στα τοιχώματα και βάλτε το κρέας στο κέντρο, μακριά από τα κάρβουνα. Τοποθετήστε ένα ταψάκι μέσα στη ψησταριά και κάτω από το κρέας για να συλλέξετε τα ζουμιά του έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσετε ύστερα για την παρασκευή συνοδευτικής σάλτσας. Κρατήστε το καπάκι κλειστό και παρακολουθήστε τη θερμοκρασία ώστε να παραμένει γύρω στους 200°C.
Η κατάλληλη θερμότητα και ο σωστοί χρόνοι ψησίματος είναι ύψιστης σημασίας όταν θέλουμε να έχουμε ψητό κρέας που να είναι ζουμερό και μαλακό. Κάθε κοπή έχει τους δικούς της κανόνες:
Το κάθε είδους κρέατος έχει διαφορετική θερμοκρασία ψησίματος. Είναι η θερμοκρασία που θα πρέπει να φτάσει το κρέας για να θεωρηθεί, σωστά ψημένο και φαγώσιμο.
Η αλήθεια είναι πως στην χώρα μας οι περισσότεροι προτιμούν το κρέας να είναι καλοψημένο. Γεγονός στο οποίο οφείλεται πολλές φορές το ξηρό και στεγνό αποτέλεσμα στο κρέας, το οποίο έχει χάσει όλους τους χυμούς και την γευστικότητά του. Ακολουθεί ένας πίνακας με τις θερμοκρασίες ανάλογα με τον βαθμό ψησίματος που θέλουμε να έχουμε ώστε να δοκιμάσουμε το κρέας μας να είναι λιγότερο ψημένο.
Προσοχή δεν ισχύουν για τα πουλερικά που πρέπει να είναι πάντα καλοψημένα!
Βαθμός ψησίματος κρέατος |
Θερμοκρασία °C |
Medium rare | 60 |
Medium |
70 |
Medium Well | 75 |
Well Done | 78 |
Κιμάδες | 70 |
Τις θερμοκρασίες στο φαγητό τις μετράμε χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο μαγειρικής, τοποθετώντας το στο πιο παχύ κομμάτι του τροφίμου, αποφεύγοντας να το φέρουμε σε επαφή με κόκκαλο. Προσοχή, η θερμοκρασία ψησίματος δεν έχει καμία σχέση με τη θερμοκρασία του θαλάμου ψησίματος που μας δείχνει το εξωτερικό θερμόμετρο στο καπάκι.
Ελέγξτε τη θερμοκρασία του τροφίμου για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα
Εάν έχετε επιλέξει κοτόπουλο, πάπια, γαλοπούλα ή ιπτάμενο κυνήγι, τότε το μαρινάρισμα και μια επάλειψη με καρυκεύματα επιβάλλονται για να βελτιστοποιήσετε την γεύση τους. Έπειτα θα πρέπει να προσέξετε κατά το ψήσιμο:
Κομμάτι πουλερικού | Χρόνος |
Ολόκληρο κοτόπουλο | 15΄-20΄ ανά κιλό κατά μέσο όρο 1 ¾ ώρα |
Κοτόπουλο ανοιγμένο «πεταλούδα» | 1 ώρα περίπου |
Στήθος με κόκαλο, Μπούτι | 12΄-15΄ανα πλευρά |
Φτερούγες | 2΄-3΄ανα πλευρά |
Στήθος κοτόπουλου ξεκοκαλισμένο | 4΄-6΄ανα πλευρά |
Στήθος γαλοπούλας ξεκοκαλισμένο | 1-2 ώρες |
Τα θαλασσινά που ψήνονται γρήγορα αποτελούν μια πολύ καλή δικαιολογία για να ανάψετε την ψησταριά σας, ακόμη και τις μέρες που είστε πολυάσχολοι. Όσον αφορά τα καρυκεύματα που θα χρησιμοποιήσετε, καλύτερα να επιλέξετε πιο διακριτικές σε γεύση μαρινάδες και καρυκεύματα που δεν θα κουκουλώσουν την ντελικάτη γεύση «θάλασσας» των ψαρικών.
Όταν ψήνετε ψάρια:
Όταν ψήνετε μαλάκια-οστρακόδερμα:
Το ψήσιμο ενισχύει τη φυσική γλύκα και τη γεύση των περισσοτέρων λαχανικών και φρούτων. Για καλύτερα αποτελέσματα:
Ό,τι και αν ψήσετε, μην ξεχάσετε τη βασικότερη συμβουλή μας: απολάυστε το! Πάρτε μια μπύρα ή ένα αναψυκτικό, βάλτε λίγο κρασάκι, χαρείτε μία ηλιόλουστη μέρα ή μια δροσερή βραδιά με την οικογένεια και τους φιλους σας. Αγαπάμε το μπάρμπεκιου γιατί μας φέρνει πιο κοντά με αυτούς που αγαπάμε!
Πηγή: https://coozina.gr/blog/post/2015-ta-mystika-tou-psisti/
Κάρβουνα Θράκης
Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους παραγωγούς και τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στην Ελλάδα για την αγορά υψηλής ποιότητας ξυλοκάρβουνου.
Μενού
Βρείτε μας στον χάρτη